ضد جوش
کاربرد و استفاده ضد جوش ها
جوش می تونه واقعا یه مشکل بزرگ برای خیلی ها باشه. به خصوص برای افرادی که پوست مستعد جوش دارن. اگه جوش توی ناحیه هایی مثل صورت زده بشه، می تونه به طرز خیلی واضحی ظاهر تو رو تغییر بده و باعث بشه حتی اعتماد به نفست هم پایین تر بیاد. به خاطر همین مهم هست که بدونیم چطور به صورت اصولی با این مشکل مقابله کنیم.
ضد جوش یکی از محصولات مهمی هست که توی دنیای آرایش و مراقبت از پوست همیشه مورد توجه قرار می گیره. اگه تو هم از اون دسته آدم هایی هستی که هر چند وقت یک بار جوش می زنن یا حتی اگه پوست مستعد جوش داری، احتمالا خوب می دونی که جوش زدن چه معضل بزرگیه. توی این مطلب قراره همه چیز رو در مورد ضد جوش برات توضیح بدم؛ از مواد تشکیل دهنده این محصول گرفته تا این که چه نوع محصولاتی ضد جوش به حساب میان و چطوری باید از اون ها استفاده کنی تا بتونی بهترین نتیجه رو بگیری.
اصلا جوش چی هست و چرا به وجود میاد؟
قبل از این که بریم سراغ محصولاتی که با جوش مبارزه می کنن، اول باید بفهمیم که جوش کلا چی هست و چرا به وجود میاد. جوش ها زمانی به وجود میان که غدد چربی پوستت به هر دلیلی بیش تر از حد طبیعی چربی تولید کنن. این چربی ها یا به اصطلاح سبوم، راهشون به بیرون از پوست از طریق منافذ پوستی هست. وقتی این منافذ به خاطر چربی زیاد، سلول های مرده پوست، یا باکتری ها بسته میشن، اون جا رو پر از چربی می کنن و تبدیل به جوش میشن.
چرا باید از ضد جوش ها استفاده کنیم؟
حالا که متوجه شدی جوش اصلا چطوری به وجود میاد، باید بدونی که استفاده از محصولاتی که با جوش ها مبارزه می کنن، برای کنترل چربی پوست و باز کردن منافذ خیلی مهم هست. محصولات ضد جوش کمک می کنن تا چربی اضافه از پوست برداشته بشه و به مرور زمان تعداد و شدت جوش ها هم کم تر بشه. علاوه بر این، استفاده از محصولات ضد جوش باعث میشه که پوستت کمتر التهاب داشته باشه و از جای جوش های قبلی هم زود تر خلاص بشی.
محصولات ضد جوش
وقتی صحبت از این محصولات میشه، اولین چیزی که به ذهن خیلی از ما ها میرسه یه کرم یا ژل موضعی هست. اما باید بگم که این محصولات دسته بندی های مختلفی دارن و هر کدوم برای هدف خاصی طراحی و تولید میشن. این محصولات می تونن به شکل ژل، کرم، سرم، ماسک، شوینده، یا حتی اسپری باشن. بعضی از این محصولات برای جلوگیری از جوش زدن استفاده میشن، بعضی ها برای درمان جوش های فعال، و بعضی ها هم برای کاهش جای جوش و لکه های ناشی از اون ها.
مواد تشکیل دهنده مهم در محصولات ضد جوش
حالا می رسیم به مهم ترین بخش ماجرا، یعنی مواد تشکیل دهنده. توی هر محصول ضد جوش یه سری مواد وجود داره که به کنترل چربی و درمان جوش ها کمک می کنه. این جا چند تا از مهم ترین اون ها رو برات توضیح میدم:
اسید سالیسیلیک
اسید سالیسیلیک یکی از معروف ترین و پرکاربرد ترین مواد توی محصولات ضد جوش به حساب میاد. این ماده به لایه برداری سطح پوست کمک می کنه و باعث میشه منافذ پوستت باز بمونه و در نتیجه جوش ها هم کم تر بشن. خیلی از ژل ها، کرم ها و حتی شوینده های ضد جوش از این ماده استفاده می کنن.
بنزوئیل پروکساید
بنزوئیل پروکساید یه ماده دیگه هست که معمولا توی کرم ها و ژل های موضعی ضد جوش پیدا میشه. این ماده کمک می کنه تا باکتری های ایجاد کننده جوش از بین برن و التهاب ناشی از جوش ها هم کم تر بشه. البته باید مراقب باشی که استفاده زیاد از این ماده ممکن هست که پوست رو خشک کنه.
رتینوئید ها
رتینوئید ها از مشتقات ویتامین A هستن که به لایه برداری و تجدید سلول های پوستی کمک می کنن. محصولات حاوی رتینوئید معمولا برای درمان جوش های سر سیاه و سر سفید مناسب هستن و به صاف شدن پوست هم کمک خیلی می کنن.
نیاسینامید
نیاسینامید یه نوع ویتامین B3 هست که خاصیت ضد التهابی داره و به کنترل چربی پوست کمک می کنه. این ماده باعث کاهش قرمزی و التهاب جوش ها میشه و برای پوست های حساس و مستعد جوش خیلی مناسب هست.
عصاره چای سبز
چای سبز خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی داره و می تونه به آرام کردن پوست ملتهب و جوش دار کمک کنه. بعضی از محصولات ضد جوش، به خصوص اون هایی که برای پوست حساس طراحی شدن، از عصاره چای سبز استفاده می کنن.
گوگرد
گوگرد هم یکی دیگه از مواد قدیمی و کاربردی توی محصولات ضد جوش هست که به خشک کردن جوش ها کمک می کنه. البته گوگرد بوی خاصی داره و ممکنه برای همه خوشایند نباشه، اما تاثیر این ماده رو نمیشه نادیده گرفت.
انواع محصولات ضد جوش
در دنیای این محصولات، گزینه های مختلفی وجود داره که هر کدوم برای یه مرحله از درمان جوش ها طراحی و تولید میشن. این جا چند تا از رایج ترین و پرکاربرد ترین اون ها رو بهت معرفی می کنم:
ژل ها و کرم های موضعی
این محصولات برای درمان جوش های فعال و التهابی استفاده میشن. به طور معمول، حاوی بنزوئیل پروکساید یا اسید سالیسیلیک هستن و باید مستقیم روی جوش ها استفاده بشن. یکی از مزایای این محصولات این هست که خیلی سریع جذب میشن و تاثیرشون رو نشون میدن.
شوینده های صورت
شوینده های ضد جوش اکثر اوقات توی برنامه روزانه مراقبت از پوست جا دارن. این شوینده ها کمک می کنن تا چربی اضافی پوست و آلودگی های روزمره که ممکنه باعث جوش بشن، از بین بره. محصولاتی که حاوی اسید سالیسیلیک یا گوگرد هستن معمولا برای این کار مناسبن. این نوع محصولات به طور خاص برای کسانی که پوست های مستعد جوش دارن خیلی مناسب هست.
سرم های ضد جوش
سرم های ضد جوش به خاطر بافت سبک و غنی شون شناخته شده هستن. این محصولات به طور معمول حاوی نیاسینامید یا رتینوئید هستن و علاوه بر کاهش جوش ها، به روشن شدن پوست و رفع جای ناشی از جوش ها هم کمک می کنن.
ماسک های ضد جوش
ماسک ها یه روش دیگه برای درمان و پیشگیری از جوش ها هستن. ماسک های حاوی خاک رس یا زغال فعال به جذب چربی اضافی و تمیز کردن عمیق منافذ پوست کمک می کنن. معمولا از این محصولات به صورت هفتگی استفاده می کنن.
پچ های ضد جوش
پچ ها یکی از جدید ترین روش های مبارزه با جوش به حساب میان. این پچ ها حاوی موادی مثل اسید سالیسیلیک و نیاسینامید هستن و مستقیم روی جوش قرار می گیرن. اون ها کمک می کنن تا جوش ها زود تر خشک بشن و التهاب شون هم کم تر بشه.
چگونه از محصولات ضد جوش استفاده کنیم؟
حالا که با انواع محصولاتی که با جوش ها مبارزه می کنن آشنا شدی، وقتش رسیده که یاد بگیری چطوری از اون ها استفاده کنی تا بهترین نتیجه رو بگیری. اولین نکته این هست که صبور باشی. درمان جوش زمان می بره و ممکنه حتی چند هفته طول بکشه تا تغییرات رو ببینی. دومین نکته هم این هست که استفاده منظم از محصولات خیلی اهمیت داره. برای مثال اگه از شوینده ضد جوش استفاده می کنی، هر روز صبح و شب صورت خودت رو با اون بشور.
اگه داری از چند محصول ضد جوش به طور هم زمان استفاده می کنی، مراقب باش که پوستت خشک نشه. بعضی از مواد مثل بنزوئیل پروکساید یا رتینوئیدها می تونن باعث خشکی و تحریک پوست بشن.