درمان میلیا دور چشم
درمان میلیا دور چشم
میلیا چیست
میلیا کیست های کوچک و برجستهای هستن که در زیر لایه بیرونی پوست ایجاد میشن ،
به یکی از این ضایعات، میلیوم گفته میشه.
میلیا برجستگی و برآمدگیهای سفید و کوچک هستن که اطراف چشم، پیشانی، روی پلک و گونهها دیده میشن. باید به این نکته توجه کنین که این مورد ضایعات خیلی مهمی از نظر بالینی نیستن ؛ در واقع برخلاف چیزی که اکثر آدم ها فکر میکنن با کبد و موارد داخلی ارتباطی ندارن. چند نوع میلیا مانند بدو تولد در اطراف چشم نوزادان و ثانویه در همه سنین وجود داره. همچنین میلیا در هر نقطه بدن ممکنه نمایان بشه ؛ اما در پشت گوش، پلک و گونه بیشتر دیده میشه.
البته میلیا بیشتر در خانمها دیده میشه و ممکنه گاهی اوقات با خارش همراه باشه. این نکته بیانگر اینه که مراقبتهای پوستی بسیار حائز اهمیت هستن . در واقع میلیا به بررسی خاصی نیاز نداره ؛ چرا که بیماری خاصی با خودش به همراه نداره. در واقع از نظر بالینی بی ضرر هستن و از نظر داخلی نیاز به درمان ندارن اما برای درمان ظاهری میشه برای درمان میلیا دورم چشم و رفع اون اقدام کرد . یه نوع از میلیا با عنوان میلیا پلاکی وجود داره که توسط آنتیبیوتیکها درمان میشن.
در صورتی که برای ظاهر مشکل جدی ایجاد کردن ؛ افراد می تونن برای درمان اون اقدام کنن. درمان میلیا بسیار آسونه و با مراجعه به متخصص پوست، میشه به راحتی اونو درمان کرد. به این نکته مهم توجه داشته باشین که رعایت بهداشت و مراقبتهای پوستی مهم ترین عامل تو پیشگیری عوارض پوستی مثل میلیا محسوب میشن.
انواع میلیا دور چشم
بهطور کلی میلیا ها رو بر اساس سن فردی که این کیست های ریز در او ایجاد شده یا اون چیزی که باعث ایجاد کیستها میشه، طبقهبندی میکنن. سپس این انواع مختلف رو نیز در دستههای اولیه یا ثانویه قرار میدن.
میلیای اولیه مستقیماً از کراتین بهدام افتاده در پوست تشکیل میشه. این کیستها معمولا در صورت نوزادان یا بزرگسالان دیده میشن.
میلیای ثانویه شبیه به میلیای اولیه هستن، اما پس از مسدود شدن مجاری منتهی بهسطح پوست، مانند پس از آسیبدیدگی، سوختگی یا تاول ایجاد میشن.
میلیا میتونه هم در نوزاد ها و در بزرگسالان به وجود بیاد و درمان میلیا دور چشم ممکنه در مدت زمان کوتاهی انجام بشه.
میلیا در نوزادان : میلیای نوزادان از نوع اولیهست که اغلب با آکنه نوزاد که متاثر از هورمون های مادر هست اشتباه گرفته می شه اما آکنه نوزادان موجب التهاب و تورم نمی شه. نوزادانی که میلیا دارن با اونا متولد می شن اما آکنه نوزاد دو تا چهار هفته پس از تولد قابل مشاهدهست. میلیای نوزادان بعد از چند هفته برطرف می شه و کیست ها معمولا در صورت، پوست و بالا تنه قابل مشاهده هستن. طبق گفته بیمارستان کودکان سیاتل، میلیا در 40 درصد نوزادان تازه متولد شده رخ می ده.
میلیای اولیه در کودکان و بزرگسالان :
در این افراد کیست ها در اطراف پلک، پیشانی و دستگاه تناسلی مشاهده وجود دارن . میلیا اولیه ممکنه در چند هفته ناپدید بشه یا تا چند ماه به موندگار بشن.
میلیا نوجوانان :
اختلالات ژنتیکی نادر که بر پوست اثر می ذارن می تونن باعث بروز میلیا در نوجوانان بشه که این اختلالات عبارتان از:
سندرم کارسینوم سلول بازال: که می تواند منجر به سرطان سلول بازال بشه.
سندرم گاردنر : این اختلال نادر ژنتیکی ممکنه منجر به سرطان روده بزرگ بشه.
سندرم Bazex-Dupré-Christol: این سندرم رو رشد موها و توانایی تعریق اثر می ذاره.
Pachyonychia congenital: این وضعیت ممکنه موجب ایجاد ناخن های ضخیم یا غیرطبیعی بشه.
در کودکان و بزرگسالان ممکنه این برجستگی های کوچیک دلایل دیگه ای هم به وجود بیان:
تاول ناشی از بیماری پوستی مثل اپیدرمولیز بولوسا (EB)، پمفیگوئید سیکاتریسیل و…
آسیب طولانی مدت ناشی از آفتاب
استفاده طولانی مدت از کرم های استروئیدی
روشهای بازسازی پوست مثل لیزر و درم ابریژن
اگه پوست توانایی لایهبرداری نداشته باشه، ممکنه میلیا ایجاد بشه ، چنین شرایطی معمولا با افزایش سن رخ میده و باید با روش های درمان میلیا دور چشم نسبت به رفع اون اقدام کرد.
برای درمان میلیا دور چشم چه باید کرد ؟
درمان خاصی برای میلیا نوزادان لازم نیست. کیست ها معمولا در مدت چند هفته از بین می رن. در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، میلیا ظرف چند ماه از بین می ره. اگر این کیست ها موجب ناراحتی بشن، درمان هایی مثل لیزر برای میلیا وجود داره که می تونه در از بین رفتن اونا موثر باشه.
اما علاوه بر اینا درمان های دیگه ای هم وجود داره مثل:
رویه برداری: یک سوزن استریل محتویات کیست را خارج می کنه.
سرما درمانی: نیتروژن مایع میلیا رو منجمد می کنه که این روش متداول ترین روش حذف محسوب میشه.
لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی موجب می شه که اولین لایه پوست کنده شه و پوست جدید بیرون بیاد.
رتینوئیدهای موضعی: این کرم های حاوی ویتامین A تاثیر زیادی در لایه برداری پوست داره.
ابلیشن با لیزر: تو این روش لیزر کوچک رو روی نواحی آسیب دیده متمرکز می کنن تا کیست ها از بین برن.
دیاترمی: گرمای شدید باعث رفع کیست ها می شه.
کورتاژ تخریب: در این روش کیست ها با جراحی خراشیده و سوزانده می شن.
در کل این روش ها برای درمان میلیا دور چشم بسیار موثرن اگه میلیا دور چشم دارین بهتره برای درمانش از این روش ها استفاده کنید.
درمان میلیا دور چشم در خانه
استفاده از کرم های لایه بردار : شما میتونین از انواع کرم های لایه بردار بدون نسخه که داخلشون سالیسیک اسید یا گلکولیک اسید دارن و داروی درمان جوش دیفرین ، استفاده کنین تا میلیا سریعتر به سطح پوست بیاد و خارج شه.
بخور دادن : بخور دادن و دوش گرفتن در حموم آب گرم به درمان میلیا دور چشم کمک میکنه که پوست بهتر لایه برداری شه.
ماسک گلاب و عسل : کشیدن گلاب و عسل روی میلیا به کاهش التهاب و پاکسازی میلیا و در نهایت به درمان میلیا دور چشم کمک میکنه.
همچنین میتونین برای درمان میلیا دور چشم از ماسک دور چشم استفاده کنید.
مصرف مکمل های خوراکی :
مکمل های خوراکی که ویتامین های مورد نیاز پوست رو داخلشون دارن استفاده کنین ، به خصوص مکمل های حاوی ویتامین E، نیاسین و ب کمپلکس .
پیشگیری از میلیا
اگه به طور مرتب دچار میلیا زیر چشم میشی احتمالا یکی از روش های مراقبت از پوست یا لوازم آرایشی که از اون استفاده میکنی با پوستت سازگاری نداره ، بنابراین بهتره اونو تغییر بدی و از شوینده های مناسب پوستت برای شست و شوی صورتت یا پاک کردن آرایش استفاده کنی.